NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old September 20th, 2021, 22:11
Kejtar's Avatar
Kejtar Kejtar is offline
PostMaster General
 
Join Date: May 2002
Location: Westminster, SoCal
Posts: 18,677
AC issue?

Well not as much AC as the damn controller thingy.

97 XJ, blows cold air but only out of the 'first' defrost/recirculate position. Seems like it's not a vaccine issue as I have cruise?

What to check? Easy stuff first... Not to keen on Taking apart too many things blindly hunting for the problem
Reply With Quote
  #2  
Old September 21st, 2021, 05:54
Anak's Avatar
Anak Anak is offline
Stranger
 
Join Date: Sep 2013
Location: In the digital ghetto
Posts: 4,216
Re: AC issue?

Quote:
Originally Posted by Kejtar View Post
Well not as much AC as the damn controller thingy.

97 XJ, blows cold air but only out of the 'first' defrost/recirculate position. Seems like it's not a vaccine issue as I have cruise?

Dayum.

I knew things were tough in Kali, but you have to get your vehicles vaccinated too?

__________________
Project "Scope Creep": 1996 4wd 4.0L, AX15

The "Varmint-Mobile": 1997 ZJ Laredo, 4wd, 4.0L, Slushbox
Reply With Quote
  #3  
Old September 21st, 2021, 07:03
RCP Phx RCP Phx is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Phoenix,Az
Posts: 15,272
Re: AC issue?

You need to look at the ac control switch and all 3 actuators.
Reply With Quote
  #4  
Old September 21st, 2021, 07:44
Saudade's Avatar
Saudade Saudade is offline
NAXJA Member
 
Join Date: May 2005
Location: SoCal
Posts: 2,422
Re: AC issue?

Well, you're correct in that it's not a vaccine issue. You do have a vacuum issue.

Check the vacuum reservoir behind the front bumper, pass side and the lines that run from it.
__________________
1988 Laredo 2wd Auto, AKA "Grey Ghost", 206K
Reply With Quote
  #5  
Old September 21st, 2021, 08:13
Vince's Avatar
Vince Vince is offline
NAXJA Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wales
Posts: 1,094
Re: AC issue?

It hasn't happened to my XJ but someone told me that a cable operated blend door can become uncoupled at the door linkage and that it was an accessible fix.
Reply With Quote
  #6  
Old September 21st, 2021, 08:35
RCP Phx RCP Phx is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Phoenix,Az
Posts: 15,272
Re: AC issue?

The blend door controls the temp not the register selection.
Reply With Quote
  #7  
Old September 21st, 2021, 14:31
Kejtar's Avatar
Kejtar Kejtar is offline
PostMaster General
 
Join Date: May 2002
Location: Westminster, SoCal
Posts: 18,677
Re: AC issue?

Ok.. vacuum lines then. I'll see what's going on with them. In general I do know that ai have vacuum because cruise works.
Reply With Quote
  #8  
Old September 21st, 2021, 17:11
Saudade's Avatar
Saudade Saudade is offline
NAXJA Member
 
Join Date: May 2005
Location: SoCal
Posts: 2,422
Re: AC issue?

The vacuum system splits somewhere around the reservoir. My '88 has the oblong tank that has 2 sides. One for the cruise, one for the vents. You may have a break in the line after the split. Check valves prevent losing all vacuum if one side breaks.
__________________
1988 Laredo 2wd Auto, AKA "Grey Ghost", 206K
Reply With Quote
  #9  
Old September 22nd, 2021, 04:04
Vince's Avatar
Vince Vince is offline
NAXJA Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wales
Posts: 1,094
Re: AC issue?

Quote:
Originally Posted by RCP Phx View Post
The blend door controls the temp not the register selection.
I experienced 'cold only' output on my WJ on a cold morning when a plastic keyway sheared off the blend door. I guess, when I read Remi's post the memory of my WJ came to the forefront of my mind and I failed to see the important detail in his problem only being the first selection, and not cold air only.

Thanks for pointing this out. This is a real world example of Memory Bias that I believe also afflicts some AI algorithms. It's not something you can readily identify yourself so I now have a personal experience of it. This will help me appreciate the effect it has on outcomes.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help - Long cranking issue has turned into not wanting to run issue dudeinthepnw OEM Tech Discussion 19 January 22nd, 2019 16:07
Another overheating issue-unique-can't find post relating to this issue Stuckinca1 OEM Tech Discussion 32 August 25th, 2016 18:20
Strange idle/brake issue/ voltage drop issue stockli OEM Tech Discussion 0 May 15th, 2011 17:02
i got two problems with my 1998 XJ a trans issue and airbag issue Trey98XJ OEM Tech Discussion 12 March 29th, 2010 06:25
torque converter issue (tricky issue need some gear heads) black_goose OEM Tech Discussion 20 September 8th, 2009 21:09


All times are GMT -7. The time now is 18:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014